Category Archives: Uncategorized

Harry Larssons efterlämnade papper

Ingemos far Harry Larsson avled i oktober 2022, 101 år gammal. Han lämnade efter sig  åtskilliga foton, tidningsklipp, brev och andra handlingar med anknytning till hans liv och släktbakgrund. Delar av det materialet, till­sammans med bland annat ytterligare bilder som vi haft tillgång till sedan tidigare, blev grunden till en liten minnesbok, Harry Larssons efterlämnade papper.  Den kan ses som ett komplement till den 2003 publicerade Tidevarv komma, tidevarv försvinna.

God jul och gott nytt år!

Det kom minsann lite snö i december!

Såhär mot slutet av år 2022 kan vi med glädje och tacksamhet konstatera att vi fått vara med om ännu ett gott år, med många fina minnen att bära med oss. Med dessa Minnen från 2022 och detta julkort önskar vi dig en riktigt god jul och ett gott 2023.

Ingemo och Charley 

Tåg så in i Norden

På spåret mellan Trondheim och Bodø.

I augusti 2022 gjorde vi en tiodagars tågresa i Inlandsbanans regi till norra delarna av Sverige och Norge. Resan startade och slutade i Mora, dit vi också tog oss med tåg. Resrutten var Mora – Östersund – Trondheim – Bodø – Narvik – Gällivare – Arvidsjaur – Östersund – Mora. Kul att se delar av Skandinavien som vi inte tidigare besökt (med undantag av Mora). Se bildreportage del 1: Mora – Narvik och del 2: Riksgränsen – Mora!

Hit och dit genom historien

”Med denna bok vill jag ta dig med till ett hundratal platser och händelser, från USA i väster till Kina i öster, från 776 f.Kr. till nutiden.”

Mot slutet av 2021 färdigställde jag Det var här det hände – hit och dit genom historien, en samling foton och korta berättelser om ett hundratal mer eller mindre viktiga historiska händelser. Och inte minst personer knutna till dessa, däribland Julius Caesar,  Abraham Lincoln, Tycho Brahe, Jeanne d’Arc och Martin Luther King; men också kulturpersonligheter som Selma Lagerlöf, Dickens, Mozart, Shakespeare, Birger Sjöberg – och Elvis.

Reseminnen i ord och bild

Floden Li söder om Guilin i Kina, 2007.

Av kända pandemiskäl har vi nu under närmare två år avstått från utlandsresor. Men vi kan i alla fall minnas och glädjas åt tidigare resor som vi gjort. Under fliken Foto/Resor finns ett trettiotal fotoreportage från Sverige och andra länder i Europa – däribland vandringar i Italien, Storbritannien och Österrike – men också från rundresor i USA och Kina. Natur, kultur och historia. Kanske hittar du något passande restips?

God jul och gott nytt år!

Måste han dra ut mig så här tidigt bara för att det kommit lite snö?

Ännu ett år i Covid-pandemins tecken är snart till ända. Vi har fått våra tre vaccinationer, vi har försökt att vara försiktiga – och vi har klarat oss från att drabbas. Efter hand som restriktionerna minskade återgick vi i någon mån till livet som det var innan farsoten. Sedan har det dock kommit nya påbud, men vi är ju vana att anpassa oss efter vad som gäller.

Hursomhelst kan vi än en gång med tacksamhet och glädje konstatera att vi haft förmånen att få vara med om ytterligare ett innehållsrikt år. Välkommen att här ta del av lite av det vi fick vara med om!

Nu ser vi med hopp och tillförsikt framåt, och önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Ingemo och Charley

Släkten är värst

Den 7 augusti 2021 firade vi att Ingemos far Harry Larsson fyllt 100 år den 29 maj.

Idag har vi gjort lite uppdateringar bland diverse familjebilder, och resultatet hittar under Foto/Familj. Därifrån når du åtskilliga släktbilder från äldre datum, bildreportage från mera nutida födelsedagar och andra festligheter, samt gruppbilder från kusinträffar och liknande.

På andra sidan Atlanten

Anne Frackelton Geyer, Virginia, has just received a copy of the book.

”Sammantaget utvandrade åren 1850–1930 ca 1,5 miljoner människor från Sverige, varav 1,2 miljoner till Nordamerika. Detta är berättelsen om några av dem.”

De senaste åren har mitt släktforskande huvudsakligen inriktats på utvandrare. Resultatet har blivit boken På andra sidan Atlanten – utvandrare och deras ättlingarFörutom berättelser om släktingars öden och äventyr i Nordamerika innehåller boken även lite allmänna fakta kring emigrationen från Sverige.

Across the Atlantic

”Approximately 1.5 million people emigrated from Sweden during 1850–1930. 1.2 million of them went to North America. This is a story about some of them.”

In recent years, I have focused most of my genealogy research on migrants. As a result, the book Across the Atlantic – Swedish migrants and their descendants is now published here. Besides the stories about the migrants and their lives in North America, the book contains general facts about emigration from Sweden, Swedish name traditions, church books, and other useful information for genealogists.

God jul och ett gott nytt år!

Det snart gångna året har onekligen varit ett annorlunda år. Även om vi lyckats undvika att bli smittade av coronaviruset så har pandemin naturligtvis påverkat även oss. Men vi tycker att vi lyckats anpassa oss bra och hitta nya vägar, som till exempel när det gäller att handla dagligvaror via nätet och att träffa släkt och andra vänner utomhus på så smittriskfria sätt som möjligt.

Så vi kan med tacksamhet och glädje konstatera att vi än en gång haft förmånen att få vara med om ett bra år, med många fina minnen att bära med oss. I denna film får du några glimtar från vårt 2020. Där finns bilder från livet på Vindögatan 62, vandringar i den skånska naturen, samt på familjen – inklusive Ingemos 99-årige pappa Harry.

Nu ser vi med hopp och tillförsikt fram mot 2021 och vad det kan innehålla.

Med tillönskan om en riktigt god jul och ett gott 2021,
Ingemo och Charley

Det var här det hände

I musiktidningen Jefferson publicerades med början i nr 178 (2013) en serie artiklar om musikhistoriska platser. Artiklarna finns samlade här på hemsidan under rubriken Det var här det hände.

Elvis hus Graceland i Memphis, Tennessee.

Läs till exempel om Sun Records där Elvis Presley och Jerry Lee Lewis gjorde sina första plattor, Cotton Club i New York där Duke Ellington ledde husbandet, Clarksdale där Sam Cooke och Ike Turner föddes, countrymusikens Grand Ole Opry (Ryman auditorium) i Nashville, och följ med hem till Elvis på Graceland – och ta del av ytterligare 25 tillbakablickar i musikhistorien!

Ytterligare artiklar om musik som Charley skrivit för Jefferson finner du under Musikaliskt/Artiklar.