Category Archives: Uncategorized

Nu är det jul igen…

…och vi vill passa på att önska dig en riktigt god jul och ett gott 2024. Samtidigt som vi ser fram mot det nya året blickar vi tillbaka på 2023, och hur det var för oss kan du få några glimtar av här.

Ingemo & Charley

Den eviga staden

Vid månadsskiftet oktober–november 2023 tillbringade vi några dagar i Rom tillsammans med sonen Johan och hans familj. Mycket att se och göra för den historiskt och kulturellt intresserade, men också en hel del att ”ta in” för den matglade. Vårt bildreportage från dagarna i Rom – liksom från andra resor vi gjort på senare år – hittar du under Foto/Resor.

Liten tur i södra Sverige

Den 21–25 september 2023 tog vi en biltur till bl.a. Andrée-utställningen i Gränna, Döderhultarmuseet i Oskarshamn och slottet i Kalmar, samt hälsade på gamla vänner som vi inte träffat på länge.

Från flydda tider

I boken Från flydda tider – livsöden och händelser från 1600-talet till våra dagar har Charley samlat såväl nya som gamla berättelser, baserade på släktforskande. Boken är uppdelad i tre delar där
– Systrarna Stråle och deras café handlar om fem kvinnor som 1920–1965 drev kafé och kondi­tori i Åstorp
– Brott och straff ger exempel på äldre tiders lagar och deras tillämpning. Läs om ”oäkta” barn, dryckenskap, mord och mycket annat!
– Hemma i Skåne främst innehåller släktberättelser som tidigare varit till­gäng­liga här på vår hem­sida, men som nu till viss del har uppdaterats och omredigerats.

Harry Larssons efterlämnade papper

Ingemos far Harry Larsson avled i oktober 2022, 101 år gammal. Han lämnade efter sig  åtskilliga foton, tidningsklipp, brev och andra handlingar med anknytning till hans liv och släktbakgrund. Delar av det materialet, till­sammans med bland annat ytterligare bilder som vi haft tillgång till sedan tidigare, blev grunden till en liten minnesbok, Harry Larssons efterlämnade papper.  Den kan ses som ett komplement till den 2003 publicerade Tidevarv komma, tidevarv försvinna.

God jul och gott nytt år!

Det kom minsann lite snö i december!

Såhär mot slutet av år 2022 kan vi med glädje och tacksamhet konstatera att vi fått vara med om ännu ett gott år, med många fina minnen att bära med oss. Med dessa Minnen från 2022 och detta julkort önskar vi dig en riktigt god jul och ett gott 2023.

Ingemo och Charley 

Tåg så in i Norden

På spåret mellan Trondheim och Bodø.

I augusti 2022 gjorde vi en tiodagars tågresa i Inlandsbanans regi till norra delarna av Sverige och Norge. Resan startade och slutade i Mora, dit vi också tog oss med tåg. Resrutten var Mora – Östersund – Trondheim – Bodø – Narvik – Gällivare – Arvidsjaur – Östersund – Mora. Kul att se delar av Skandinavien som vi inte tidigare besökt (med undantag av Mora). Se bildreportage del 1: Mora – Narvik och del 2: Riksgränsen – Mora!

Hit och dit genom historien

”Med denna bok vill jag ta dig med till ett hundratal platser och händelser, från USA i väster till Kina i öster, från 776 f.Kr. till nutiden.”

Mot slutet av 2021 färdigställde jag Det var här det hände – hit och dit genom historien, en samling foton och korta berättelser om ett hundratal mer eller mindre viktiga historiska händelser. Och inte minst personer knutna till dessa, däribland Julius Caesar,  Abraham Lincoln, Tycho Brahe, Jeanne d’Arc och Martin Luther King; men också kulturpersonligheter som Selma Lagerlöf, Dickens, Mozart, Shakespeare, Birger Sjöberg – och Elvis.

Reseminnen i ord och bild

Floden Li söder om Guilin i Kina, 2007.

Av kända pandemiskäl har vi nu under närmare två år avstått från utlandsresor. Men vi kan i alla fall minnas och glädjas åt tidigare resor som vi gjort. Under fliken Foto/Resor finns ett trettiotal fotoreportage från Sverige och andra länder i Europa – däribland vandringar i Italien, Storbritannien och Österrike – men också från rundresor i USA och Kina. Natur, kultur och historia. Kanske hittar du något passande restips?

God jul och gott nytt år!

Måste han dra ut mig så här tidigt bara för att det kommit lite snö?

Ännu ett år i Covid-pandemins tecken är snart till ända. Vi har fått våra tre vaccinationer, vi har försökt att vara försiktiga – och vi har klarat oss från att drabbas. Efter hand som restriktionerna minskade återgick vi i någon mån till livet som det var innan farsoten. Sedan har det dock kommit nya påbud, men vi är ju vana att anpassa oss efter vad som gäller.

Hursomhelst kan vi än en gång med tacksamhet och glädje konstatera att vi haft förmånen att få vara med om ytterligare ett innehållsrikt år. Välkommen att här ta del av lite av det vi fick vara med om!

Nu ser vi med hopp och tillförsikt framåt, och önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Ingemo och Charley