Till minne av Harry Larsson (1921-2022)

Den 17 oktober 2022 avled Ingemos pappa Harry Larsson, 101 år gammal. Han var under sitt yrkesverksamma liv snickare, och även synnerligen aktiv inom Missionskyrkan.

Harry Werner Larsson föddes i blekingska Bräkne-Hoby socken den 29 maj 1921. Lite senare kom han till skånska Felestad, och gick i skola där och i Vittskövle. Efter ett par år som dräng blev han 1938 snickar­lärling och kom sedan att ägna sig åt snickaryrket, däribland under ett par perioder som egen företagare. Bland annat renoverade han lägenheter och byggde om banklokaler.

Under några år bodde och arbetade Harry i Kristianstad på vardagarna, och tillbringade helgerna med resten av familjen i Ronneby. 1966 flyttade såväl Harry som övriga i familjen till Kristianstad.

Harry var under många år aktiv inom Missionskyrkan, såväl som söndagsskollärare, ungdomsledare och församlingsordförande. Hans bygg- och snickerikunskaper kom för övrigt väl till pass när missions­församlingen i Kristianstad på 1980-talet byggde Odalkyrkan.

I september 1945 gifte sig Harry Larsson med Gudrun Gustavsson (f. 1921) och de fick under åren 1948–1954 barnen Ingemo, Berth och Mats. På grund av Gudruns vacklande hälsa flyttade hon och Harry 2007 till Sommarro i centrala Kristianstad. Gudrun avled på våren 2008, men Harry kunde bo kvar i lägenheten, vilket han var mycket tacksam för.

Av naturliga skäl försämrades Harrys hälsotillstånd på senare år, men han fick god hjälp på Sommarro med mat, duschning, städning och övrig omvårdnad. Även om kroppen åldrades var han fortfarande ända till slutet pigg i huvudet. Han hängde med i vad som hände i omvärlden, kom till exempel ofta med idéer om förändringar i bostaden, och var mycket intresserad av hur barnen och deras familjer hade det, inte minst de sex barnbarnen och de tolv barnbarnsbarnen.

Harry Larsson somnade in lugnt och stilla i sin lägenhet på förmiddagen den 17 oktober. Vi minns med glädje och tacksamhet hans omtänksamhet och positiva sinne.

Charley Nilsson