T-Bone Walker

”The father of modern electric blues guitar” var en oerhört inflytelserik sångare, gitarrist och låtskrivare som lämnade efter sig mängder av epokgörande skivinspelningar.

Den i Texas 1910 födde Aaron Walker flyttade 1934 till Los Angeles. Där kom han att utvecklas till en innovativ och brilliant gitarrist, som starkt bidrog till att gitarren blev bluesens främsta soloinstrument samtidigt som han utgjorde en stilmässig länk till jazzen.

Efter en blygsam tidig början kan ”Mean old world” från 1942 anses utgöra den egentliga starten på T-Bone Walkers omfattande skivkarriär. Den följdes av hans stora hit ”Call it stormy Monday” och andra 1940-talsplattor som svängiga ”Hypin’ women blues”, ”T-bone shuffle” och ”The hustle is on”. Kompet bestod ofta av framträdande jazzmusiker vilket starkt bidrog till det lyckade resultatet. Inspelningarna för Imperial från den tidigare delen av 1950-talet kom senare att samlas på en fin dubbel-cd, och från den senare delen utgavs Atlantics utmärkta lp ”T-Bone Blues”. Hans karriär fortsatte in på 1960-talet, bland annat med framträdanden i Europa och med album som Bluesways ”Stormy Monday Blues”.

I början av 1970-talet försämrades Walkers hälsa, och han fann det ofta mindre ansträngande att spela piano istället för gitarr. Aaron ”T-Bone” Walker dog i mars 1975 i Los Angeles.

T-Bone Walker i Köpenhamn 1972.

Charley Nilsson, text och foto